Rabobank verwacht dip in de woningmarkt vanaf 2021 en ABN AMRO ziet vertraagd effect werkloosheid op woningmarkt

Rabobank verwacht dip in de woningmarkt vanaf 2021 en ABN AMRO ziet vertraagd effect werkloosheid op woningmarkt.

Het Economisch Bureau van ABN AMRO verwacht dat de Nederlandse economie in 2020 met 5,2 procent krimpt. De woningmarkt zal daarvan met vertraging de effecten ondervinden.

Dat staat in de Sectorprognose Vastgoed. De werkloosheid loopt in 2020 al wat op van 3,4 naar 4,4 procent, maar de echt grote stijging wordt pas in 2021 verwacht. De werkloosheid zal dan naar een verwachte 7,2 procent oplopen, terwijl de Nederlandse economie dan al licht groeit. ABN AMRO verwacht dat de stijgende werkloosheid de woningmarkt zal raken.

Effect werkloosheid op woningmarkt

Het drukkende effect van de stijgende werkloosheid wordt gedempt door een aantal structurele factoren op de woningmarkt. Zo is de woningnood in Nederland nog steeds zeer hoog. Naar verwachting stijgt het woningtekort in 2024 naar 419.000 woningen. “De vraag naar commerciële huurwoningen blijft hoog”, zegt Madeline Buijs, Senior Sector Econoom Vastgoed van ABN AMRO.

Rabobank
De Rabobank verwacht een dip in de woningmarkt in 2021 en 2022. Door de coronacrisis zal de werkloosheid oplopen en daardoor neemt de vraag naar huizen af, verwacht de bank.

Dat is de belangrijkste boodschap van het Kwartaalbericht Woningmarkt van de Rabobank. Volgens de berekeningen vallen de huizenprijzen in 2021 gemiddeld 0,8% lager uit dan dit jaar. In 2022 komt daar nog eens een daling van 2,6% bovenop. In de loop van dat jaar zullen de huizenprijzen wel weer gaan stijgen, denkt de Rabobank.

Tip van de makelaar

Overweeg je te verhuizen? Pak je winst en verkoop je woning deze herfst.